Biografie

Sandra Kim, wordt geboren als Sandra Caldarone in Montegnée (Luik) op 15 oktober 1972. Op de leeftijd van 13,5 jaar wint ze het “Eurovision Songfestival” in Bergen (Noorwegen) in 1986 en wordt daarmee de jongste winnaar in de geschiedenis van het festival. Haar single, “J’aime la vie“, behaalt al snel de status van dubbel platina. Met meer dan 350.000 exemplaren verkocht in België en 1.400.000 wereldwijd staat ze wekenlang bovenaan de Belgische Top 50. Het jaar daarop neemt ze deel aan het Yamaha Tokyo Festival, waar ze op de vierde plaats eindigt, samen met Eros Ramazzotti. In het gezelschap van de italiaanse zanger begint ze aan een tournee door Japan. Enkele maanden later wordt Sandra gevraagd om de titelmuziek van de animatieserie “Il était une fois la vie” in te zingen, een compositie van Michel Legrand. Vervolgens oogst ze succes met vele singles, albums, gouden platen en televisieoptredens in België en internationaal. Haar bekendheid strekt zich uit tot Nederland, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Portugal, Zwitserland, Noorwegen, Denemarken, Zweden, Finland, Turkije, Roemenië, Israël, Japan en de Verenigde Staten.

In 1990, ter gelegenheid van de 60e verjaardag van koning Boudewijn en het 40-jarig jubileum van zijn koningschap, zingt Sandra samen met Luc Steeno een van haar nummers “J’aime mon pays – Ik hou van mijn land” voor de koninklijke familie. In hetzelfde jaar co-presenteert ze gedurende twee jaar de muziekshow “10 qu’on aime” op RTL TVI. Haar aanwezigheid op televisie zet zich verder in 1996 met haar deelname als jurylid aan het programma “Pour la Gloire” op de RTBF. Een jaar later zingt ze samen met Helmut Lotti en Paul Michiels, in drie talen, het nummer “Song for Kosovo” ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de oorlog.

In 1997 gaat Sandra een nieuwe uitdaging aan en vervoegt ze de cast van de musical “Les Misérables” van Victor Hugo. Maandenlang staat ze in Antwerpen op het podium in de rol van Eponine. In het begin van de jaren 2000 sleept ze de rol van soliste in de wacht voor de shows “Musicals from the heart 1 en 2” waarin ze schittert naast Chris Van Tongelen en Jan Schepens. Deze opmerkelijke productie is een compilatie van de mooiste nummers uit musicals zoals “Cats”, “Grease”, “Saturday Night Fever”, “Fame”, “Les Misérables”, enz. Deze productie toert in 2001 voornamelijk door Vlaanderen en Nederland.

In 2003, ter gelegenheid van de 10e verjaardag van de kroning van Koning Albert II, bundelen Sandra en haar collega-artiesten de krachten in een lied voor België. Twee jaar later neemt ze deel aan het grote gala ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van het “Eurovision Songfestival” in Kopenhagen, waar ze “No n’ho l’eta” zingt. In 2006 begint Sandra, samen met Micha Marah en Afi, aan een nieuwe uitdaging.  Onder de naam “The SouldivaZ” vertolken ze de grootste hits uit het soulrepertoire. In 2008 nodigen de “Gauff” haar uit voor de Francofolies de Spa, waar ze het beroemde nummer “Highway to Hell” brengt.

In 2011 zingt Sandra in de drie landstalen het nationale volkslied voor de start van de Formule 1 Grand Prix in Spa-Francorchamps. Olivier Monssens, regisseur, neemt contact op met Sandra voor de productie van een documentaire getiteld “L’Autre vie”, gewijd aan het “Eurovision Songfestival”. De succesvolle reportage wordt uitgezonden op de RTBF (La Deux).

In 2012 geeft Sandra, op verzoek van Stéphane Pauwels, een kijk in haar privé- en professioneel leven in het succesvolle programma “Les Orages de la Vie” op RTL-TVI. Het programma wordt een groot kijkerssucces! Op 20 juli, de avond voor de Nationale Feestdag, treedt Sandra op in de Marollenwijk in Brussel, samen met Sam Gooris en Le Grand Jojo.

Het jaar 2013 lacht Sandra toe. Ze wordt geselecteerd om deel uit te maken van de artiesten die “(Je vous aime) Je t’aime tu sais/Ik hou van U” mogen brengen op 20 juli, ter gelegenheid van de Belgische Nationale Feestdag, opnieuw in de Marollenwijk. Ook treedt ze, in de aanwezigheid van koningin Mathilde en het voormalige koninklijke paar Paola en Albert II op voor de koninklijke familie om de start van het koningschap van de nieuwe vorst, koning Filip, te vieren. Ze applaudisseren enthousiast voor de optredens van artiesten als Johan Verminnen, Udo, Lio, en vele anderen.

Twee maanden later staat Sandra een nieuwe uitdaging te wachten, op de Franstalige radiozender. VivaCité is ze te horen als columniste in het ochtendprogramma “Le 8/9” van Benjamin Maréchal. Een verrijkende ervaring !

Sandra keert terug naar de televisie in 2014 door deel te nemen aan het zomerprogramma “Café Brazil” op RTL-TVI. Samen met haar vriend Stéphane Pauwels wordt ze sportcolumniste. Ze deelt er het scherm met Caroline Fontenoy, Bérénice, en Emilie Dupuis. Ondertussen blijft Sandra optreden als zangeres op verschillende locaties in België, waarmee ze haar muzikale passie blijft uitoefenen. Sandra is een veelgevraagde artiest in Nederland.

In 2015 staat ze op het podium in Amsterdam voor het “Sing Along (Feest) Festival”. Bovendien wordt ze uitgenodigd als “gastartiest” op het jaarlijkse Vlaamse “Schlager Festival”, een van de meest populaire evenementen bij het publiek in het noorden van het land.

Ter gelegenheid van haar 30-jarige carrière tovert Sandra, in 2016,  een aantal nieuwe projecten uit haar hoed. Claude Rappé, voormalig presentator op RTL-Télévision en nu schrijver, neemt contact met haar op om haar herinneringen te delen in een boek getiteld “Si j’avais su”. Joëlle Scoriels nodigt haar ook uit om deel te nemen aan het programma “69 Minutes Sans Chichis” op La Deux (RTBF), waar er wordt teruggeblikt op haar carrière. In het kader hiervan wordt Sandra ook uitgenodigd door de radiozenders Radio 2 en Q-Music in Vlaanderen. RTL-TVI vraag haar om deel te nemen aan een speciaal programma ter herdenking van het 70-jarig jubileum van de Italiaanse immigratie in België. Samen met artiesten als Salvatore Adamo brengt Sandra, tijdens een optreden doordrenkt met emotie, een nummer in het Italiaans.

Terwijl ze blijft toeren door gans België, neemt Sandra in 2017 deel aan de liefdadigheidsshow “Télévie” op RTL-TVI, en ook in 2018 met een eerbetoon aan Maurane samen met Axelle Red en Salvatore Adamo. Ze begint ook aan een nieuw muzikaal avontuur samen met Marco Z en Bejir (Meneti) Memeti. Uit hun samenwerking vloeit een innovatief Italiaans concept genaamd “Bella Italia”. Het wordt een groot succes waarmee ze samen met haar muzikanten op het podium van talrijke culturele centra in België te zien en te horen is.

In 2019 neemt “Bella Italia” het grootste deel van haar weekenden in beslag. Sandra gaat ook richting het Forum van Luik om er een nieuw eerbetoon aan Maurane te brengen. Daarna zingt ze in Noorwegen haar beroemde hit “J’aime la vie”, het publiek is super enthousiast! Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van het tijdschrift Ciné-Télé-Revue, wordt Sandra gevraagd voor een historische foto met 75 gezichten die de televisie hebben gemarkeerd in de voorbije jaren.

Vanwege de gezondheidscrisis, veroorzaakt door Covid-19, moet Sandra in 2020, net als alle artiesten, haar tournee “Bella Italia” onderbreken.  Vlak na de eerste lockdown biedt VTM, de Vlaamse commerciële zender, haar de kans om zich in het kostuum van de Koningin te heisen voor de eerste editie van “The Masked Singer”, een Zuid-Koreaans entertainmentprogramma dat wereldwijd wordt overgenomen door onder andere Fox in de Verenigde Staten, RAI in Italië en TF1 in Frankrijk. Gedurende 8 afleveringen zingt Sandra, onder het masker van de Koningin, hits van Sia, Sam Smith, Lady Gaga en Dua Lipa voor een jury die volledig betoverd is door haar talent. Ze wint de finale glansrijk op 6 november. Sandra zegt na de show: “Ik ben blij omdat het moeilijk was om achter het masker te zingen. Er was heel weinig ruimte om te ademen in deze prachtige outfit. Het is een mooie ervaring die ik niet snel zal vergeten”. Gezien het succes van het programma (een gemiddelde van 1,5 miljoen kijkers per uitzending), biedt VTM haar de mogelijkheid om mee te surfen op de golf van “The Masked Singer” door de titelsong “Who Are You?” van The Who op te nemen.  Het nummer werd geremixed door de populaire Belgische DJ Regi Penxten, bekend bij het Franstalige publiek dankzij “Milk Inc.”

Wanneer het coronavirus begin 2021 nog steeds ons leven beïnvloedt, gebruikt Sandra deze “gedwongen pauze” om na te denken over nieuwe projecten. Ze stemt er ook mee in om, net als andere persoonlijkheden, deel te nemen aan een concept van zogenaamde “thuisconcerten”: optreden in haar eentje in een studio voor een camera die haar vertolking op sociale media projecteert. In mei van datzelfde jaar vindt, ondanks de gezondheidscrisis, de 65e editie van het Eurovisie Songfestival plaats in Rotterdam, voor een beperkter publiek (3.500 mensen), maar met 237 miljoen kijkers! Sandra komt zelfs terug om “J’aime la vie” te zingen op het dak van een hotel in de Nederlandse stad. Ze brengt er, tot groot plezier van de fans, een meer opzwepende versie van het nummer.

Na haar overwinning in de eerste editie van “The Masked Singer” op de Vlaamse commerciële zender VTM, verschijnt Sandra in verschillende programma’s in het noorden van het land. Ze maakt zelfs een verschijning in haar “Koningin”-outfit tijdens het prestigieuze kinderfeest “De Gouden K’S” op Ketnet, waar ze, tot haar grote verrassing, de prijs voor “Beste Familiale Show” ontvangt. Ze stemt er ook mee in om bijna 24/7 gefilmd te worden voor het populaire VRT programma “Buurman, wat doet u nu?”.

Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van het steenkoolverdrag in het kader van de Italiaanse immigratie in België, stemt Sandra ermee in om zich aan te sluiten bij Frédéric François, Silva, Mario Barravechia, Elio Di Rupo, maar ook enkele gezichten van RTL en RTBF voor de opname van een clip getiteld “Mon Pays”, gecomponeerd door Silva. Tegelijkertijd brengt Sandra een gloednieuwe single uit voor de Franstalige markt: “Meraviglioso”, een lied dat haar Italiaanse roots in de verf zet en dat gecompneerd werd door Davide Esposito en François Welgryn.

Met de heropening van de evenementen sector krijgt Sandra’s agenda in de zomer weer kleur dankzij haar akoestische “Parkies”-tour waar ze vergezeld wordt door haar “live band” met Claudio Arduini, Jelle Van Cleemputte en natuurlijk haar twee muzikanten Sven Van Den Wyngaert en Michael Assnot.

2022. Tot grote verrassing van de fans brengt Sandra de single “Gravity” uit, een krachtig nummer in Engelse popstijl, geschreven door de Vlaamse artiest Udo en gecomponeerd door de producer Wouter Vander Veken. Dit nummer markeert het begin van een bijzondere gebeurtenis, want op 15 oktober 2022 viert de Belgisch-Italiaanse ster haar 50ste verjaardag, het decennium van wijsheid, zoals ze zeggen. De dag na deze verjaardag organiseert ze een evenementconcert getiteld “Moi Sandra” in het Kursaal van Oostende, waar ze op haar eigen manier al haar hits en die van grote zangeressen zoas Tina Turner, Sia en Barbra Streisand herinterpreteert. Ze staat er voor een uitverkochte zaal en in de aanwezigheid van artiesten uit het noorden van het land waaronder Udo en Luc Steeno. Tijdens dit verjaardagsconcert brengt ze haar nieuw nummer “Take me as I am” te vertolken, geïnspireerd op haar leven, mede geschreven door haar vriend Udo en geproduceerd door Wouter Vander Veken. Sandra sluit het jaar af met een grandioos optreden tijdens een grote Eurovisie-show in de Ziggo Dome in Amsterdam.

In 2023 staat Sandra in het prestigieuze “Sportpaleis”, een iconische zaal in België, voor een speciale avond getiteld “The Masked Singer in concert”. Ze draagt opnieuw haar populaire “Koningin”-kostuum en brengt er een nummer van Pink in een verrassend duet me de majestueuze “Raaf” uit de tweede editie, een kostuum waarachter de Belgische rapster en zangeres van urban muziek, Coely, schuilgaat. Dit ontroerende en onverwachte duo is te ontdekken in de Galerij-sectie van de website. Enkele weken later is Sandra de eregast van “Night of the Proms, Summer Edition” in Koksijde, waar ze een eerbetoon brengt aan Tina Turner, één van haar favoriete zangeressen. Ze zingt er ook een medley met een nummer van Sia en haar tijdloze klassieker “J’aime la Vie”. Tijdens dit evenement deelt ze het podium met artiesten zoals Johnny Logan, Laura Tesoro, Mark King van de band “Level 42”, Peter Vanlaet van de Vlaamse band “Mama’s Jasje”, en Matteo Bocelli, de zoon van Andrea Bocelli. Op 28 en 29 december eert Vlaanderen in het Sportpaleis een van zijn gootste artiesten : Will Tura. Omringd door de sterren van het noorden van het land, betreedt Sandra het podium als de enige Franstalige en brengt ze een nummer dat ze reeds zong met de artiest in 1987, “Omdat ik van je hou”. Voor de feestdagen staat er een nieuw project op het programma.  Samen met Garry Hagger en Udo creërt ze “Het allermooiste Kerstconcert”. Het publiek is talrijk aanwezig bij hun optredens in een aantal kerken verspreid over gans het land. Voor Sandra eindigt het jaar in majeur.

Aan het begin van 2024 gaat Sandra stijlvol een nieuwe uitdaging aan. Op verzoek van een Belgisch merk glijdt ze zich in een nieuwe outfit die doet denken aan haar personage van Koningin in “The Masked Singer”. Ze brengt een beetje glamour naar deze privé avond waar de 600 aanwezigen haar enthousiast toejuichen.  Voor degenen die Sandra live in actie willen zijn, is haar volledige agenda beschikbaar op de website.